Stein Lur

«Heisan!

Jeg heter Stein Lur. Jeg er i utgangspunktet oppfinner, men jeg har også bakgrunn som forsker og spesialpedagog. Det hender også at jeg må hjelpe til med produktutvikling nede på KLOSS™-fabrikken. Så jeg har ikke akkurat fritidsproblemer. Men det er dette jeg liker å holde på med, så jeg kan ikke klage over å ha mye å gjøre».

«Det som virkelig opptar meg er barns læringsvilkår i dagens samfunn.

Jeg er ikke uenig i at det er viktig å lære barn å lese og skrive. Og kunnskap må vi selvsagt også ruste barna med. Men jeg er sterkt kritisk til at kreativitet og fantasi ikke kan flettes inn i undervisningen i alle fag, slik at barn får mulighet til å se på utfordringer og problemer fra ulike vinkler. Kunnskap og informasjon er nå tilgjengelig via internett over hele verden. Og folk i det vi tidligere kalte utviklingsland, har nå mulighet til å få seg topp utdannelser, tilnærmet gratis. Så det er ikke kunnskap alene vi kan konkurrere på i fremtiden. Vi må lære noe mer.»

«I 2006 begynte selskapet TED (Technology, Entertainment og Design) å legge ut populære foredrag med eksperter på hver av sine fagfelt på nett. Et av de mest sette er Sir Ken Robinsons: «Do schools kill creativity» med mer enn 47 millioner visninger. Om du ikke har sett det før, så anbefales det på det varmeste. Ken Robinson er å anse som en legende innenfor utdanningssystemet, og har innehatt mange ulike roller som både lærer, forfatter, rådgiver, forsker og foredragsholder de siste tiårene.

«I det kjente TED foredraget fra 2006, forteller Robinson om en liten jente som var på en tegnetime. Hun var 6 år.

Og hun satt langt bak i lokalet og tegnet. Læreren sa at hun hørte stort sett aldri etter. Men i tegnetimen så gjorde hun det. Læreren var fasinert og spurte: «hva er det du tegner»? Og jenta svarte: «jeg tegner et bilde av Gud». Og læreren sa: «men ingen vet jo hvordan Gud ser ut.» Og jenta svarte: «Det vil de om et øyeblikk!»

Den svenske barnebokforfatteren Ulf Stark har skrevet mer enn 100 bøker, og mange av dem til barn. Han døde i 2017. Ulf Stark mente at leseforståelse hos barn ikke er det viktigste. Det handler om å utvikle barnets fantasi. Noe han mente at samfunnet ikke la tilstrekkelig rette for.

Å bruke fantasien er selvsagt viktig for en forfatter. Men desto viktigere er det at barna får fantasere mye.

I dag styres barn av mange regler. Både i skolen, og i fritidsaktiviteter, så er det regler som skaper rammer for barnets bruk av fantasien, mente Ulf Stark.

Når man prater om bøker, så prater man bare om at barna skal lære seg å lese. Ulf Stark mente at det viktigste er å utvikle barnas fantasi. Det er også bra sett ut fra et nasjonaløkonomisk perspektiv, der utvikling bygger på at man skaper det som ikke har eksistert tidligere.

%d bloggere liker dette:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close